poniedziałek, 18 lutego 2013
Zupa cukiniowo-kukurydziana
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- po 1/2 łyżeczki curry, kurkumy, gałki muszkatołowej ostrej papryki
- sól i pieprz
- grzanki z ciemnego pieczywa
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do posiekanej i podsmażonej na maśle cebuli, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min.
2. Dodajemy przyprawy, serek topiony, śmietanę, 3/4 puszki kukurydzy, gotujemy do miękkości cukinii. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy.
3. Do zmiksowanej zupy wrzucamy pozostałą kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwile gotujemy, podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
- 1 duża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- po 1/2 łyżeczki curry, kurkumy, gałki muszkatołowej ostrej papryki
- sól i pieprz
- grzanki z ciemnego pieczywa
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do posiekanej i podsmażonej na maśle cebuli, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min.
2. Dodajemy przyprawy, serek topiony, śmietanę, 3/4 puszki kukurydzy, gotujemy do miękkości cukinii. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy.
3. Do zmiksowanej zupy wrzucamy pozostałą kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwile gotujemy, podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
wyglada baardzo apetycznie!
cudnie wygląda !
Bardzo lubię zupy z nutką serową :)
Wyglada naprawde smakowicie! Juz sam kolor poprawia humor :)
sama cukiniowa trochę mi się znudziła, więc chętnie wypróbuję taką urozmaiconą kukurydzą :)
Prześlij komentarz