czwartek, 3 stycznia 2013
Strudel z jabłkami
Składniki:
*na ciasto
- 1 jajko
- 270g mąki pszennej
- 1 łyżka octu winnego
- 50g cukru pudru
- 115g masła
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 20ml ciepłej wody
*nadzienie
- 50g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki żurawiny
- 3 jabłka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (na końcu dopiero dodajemy wodę), ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące.
2. Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie, na kształt prostokąta.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem, cynamonem i wcześniej zaparzoną żurawiną. Następnie wykładamy na ciasto, tworząc wałek, który potem rolujemy, zawijając brzegi do środka.
4. Po zrolowaniu strudel najlepiej przełożyć do prostokątnej foremki, by w trakcie pieczenia utrzymał dany kształt.
5. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach, gotowy posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja: rustykalnakuchnia
*na ciasto
- 1 jajko
- 270g mąki pszennej
- 1 łyżka octu winnego
- 50g cukru pudru
- 115g masła
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 20ml ciepłej wody
*nadzienie
- 50g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki żurawiny
- 3 jabłka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (na końcu dopiero dodajemy wodę), ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące.
2. Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie, na kształt prostokąta.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem, cynamonem i wcześniej zaparzoną żurawiną. Następnie wykładamy na ciasto, tworząc wałek, który potem rolujemy, zawijając brzegi do środka.
4. Po zrolowaniu strudel najlepiej przełożyć do prostokątnej foremki, by w trakcie pieczenia utrzymał dany kształt.
5. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach, gotowy posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja: rustykalnakuchnia
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
wygląda smakowicie, ale muszę jeszcze spytać, czy oliwę można zastąpić olejem? :D
Tak, jak najbardziej:)
Świetnie wygląda. Żurawinę bardzo lubię :)
Mniam!
Cieplutkie ciasto z jablkami, a za oknem zima...
Pycha!
zapowiada się mega smakowicie!
Prześlij komentarz