niedziela, 30 września 2012
Kompot z dyni
Składniki:
- 2 kg dyni
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 700g cukru
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy ocet, pokrojoną w plasterki cytrynę i pomarańczę, cukier, cynamon i goździki, gotujemy 5 min.
2. Dynię gotujemy, aż będzie szklista w zwykłej wodzie, odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy przygotowanym syropem (wraz z pomarańczą i cytryną). Pasteryzujemy ok. 10 min.
- 2 kg dyni
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 700g cukru
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy ocet, pokrojoną w plasterki cytrynę i pomarańczę, cukier, cynamon i goździki, gotujemy 5 min.
2. Dynię gotujemy, aż będzie szklista w zwykłej wodzie, odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy przygotowanym syropem (wraz z pomarańczą i cytryną). Pasteryzujemy ok. 10 min.
Etykiety:
Przetwory
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
az sie sama sobie dziwie, ze ja taka fanka dyni nie wpadlam na pomysl kompotu ;p
ale kusisz
widzę że przepis świetny ja zawsze dynie robiłam w garnku od razu do picia a nigdy nie robiłam w słoiku wiec czas spróbować
Ponieważ właśnie skończyłam robić dżem "pomarańczowy" z dyni, ten przepis na kompot wydał mi się najlepszym, jaki znalazłam - przez tę pomarańczę i cytrynę:) Na pewno smakuje tak dobrze jak mi się wydaje:) Lecę wypróbować!
Rewelacja. Zawsze chodził za mną kompot który robiła moja babcia ale ten jest o niebo lepszy. Pychota.
Skorzystałam wczoraj z twojego przepisu. Dziękuję. Niestety zajęłam się czym innym i za długo gotowałam dynię, część się rozpadła. Myślisz, że mimo to kompot nada się do spożycia? Bo tak pięknie pachniał, że szkoda by było go zmarnować...
Kompot jest pyszny ale ja trochę zmieniam skład gdy wekuję do słoików. Nie wkładam do słoików plastrów cytryny bo po kilku miesiącach sinieją. Goździków też nie wkładam do słoików w takiej ilości - jedynie 1 góra 2 sztuki
Prześlij komentarz