środa, 2 maja 2012
Tartaletki z kremem patissiere i granatem
Składniki:
*na ciasto
- 125g masła
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
*na krem
- 50g cukru
- 3 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki masła
- 250ml mleka
- odrobina prawdziwej wanilii
*dodatkowo
- 1 granat
Sposób przygotowania:
1. Ciasto zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem i z solą. Następnie dodajemy posiekane twarde masło, żółtko i wodę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Mleko na krem zagotowujemy. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną, wanilią. Dodajemy stopniowo gorące mleko, cały czas miksujemy. Następnie wstawiamy na palnik, by krem zgęstniał (cały czas miksujemy by nie było grudek). Na końcu dodajemy masło, mieszamy.
3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim tartaletki, na ciasto kładziemy kawałek foli aluminiowej, na to kilka fasolek, żeby przy pieczeniu ciasto było równe. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, by się przyrumieniły. Następnie ściągamy fasolę z folią, nakładamy krem, posypujemy granatem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.
*na ciasto
- 125g masła
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
*na krem
- 50g cukru
- 3 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki masła
- 250ml mleka
- odrobina prawdziwej wanilii
*dodatkowo
- 1 granat
Sposób przygotowania:
1. Ciasto zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem i z solą. Następnie dodajemy posiekane twarde masło, żółtko i wodę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Mleko na krem zagotowujemy. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną, wanilią. Dodajemy stopniowo gorące mleko, cały czas miksujemy. Następnie wstawiamy na palnik, by krem zgęstniał (cały czas miksujemy by nie było grudek). Na końcu dodajemy masło, mieszamy.
3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim tartaletki, na ciasto kładziemy kawałek foli aluminiowej, na to kilka fasolek, żeby przy pieczeniu ciasto było równe. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, by się przyrumieniły. Następnie ściągamy fasolę z folią, nakładamy krem, posypujemy granatem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.
Etykiety:
Tarty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
10 komentarze:
Jakoś nie często używam granatu w kuchni, nie wiem czemu bo jest pyszny.
a tartaletki wyglądają wysmienicie :)
śliczne!
jakie pyszne ! :)
Uwielbiam granat;) W takim wydaniu bardzo mi się podoba;)
Pysznie się prezentują.
Szalenie efektowne!
Boskie. Wyglądają przecudnie.
Nigdy nie używałam granatu do wypieków... może czas zacząć :) Cudne tartaletki :)
Świetnie wyglądają te "granatowe" ziarenka na kremie :) Muszą smakować doskonale!
Genialny pomysł z tym granatem!
Prześlij komentarz