piątek, 4 maja 2012
Tort czekoladowy z herbacianą pianką
Składniki:
*na ciasto
- 4 jajka
- 30g masła
- 90g mąki pszennej
- 125g cukru
- 35g kakao
*na piankę
- 500ml śmietany 30%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 5 torebek zielonej herbaty Irving
- 1 czubata łyżka cukru pudru
*dodatkowo
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
- czekoladowe serduszka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy z kakaem. Jajka miksujemy z cukrem ok. 10 min., następnie dodajemy mąkę z kakaem, miksujemy. Na końcu dodajemy stopione i ostudzone masło, miksujemy.
2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką średniej tortownicy. Pieczemy ok 30 min. w 200 stopniach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
3. Po wystudzeniu, przekrawamy na dwa okręgi.
4. Herbaty zaparzamy w 1/4 szklance gorącej wody. Następnie przelewamy do garnuszka, dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, mieszając nad palnikiem.
5. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, lekko ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksujemy, aż masa zgęstnieje.
6. Jeden krążek przekładamy ponownie do tortownicy, wykładamy herbacianą masę, przykrywamy drugim krążkiem, lekko przyciskamy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
7. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, można dodać cukier puder. Tort wyciągamy z lodówki, zdejmujemy tortownicę, oblewamy czekoladą (boki tortu należy oblać trochę wystudzoną czekoladą, żeby pianka się nie topiła), przyozdabiamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy ciepłym nożem.
*na ciasto
- 4 jajka
- 30g masła
- 90g mąki pszennej
- 125g cukru
- 35g kakao
*na piankę
- 500ml śmietany 30%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 5 torebek zielonej herbaty Irving
- 1 czubata łyżka cukru pudru
*dodatkowo
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
- czekoladowe serduszka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy z kakaem. Jajka miksujemy z cukrem ok. 10 min., następnie dodajemy mąkę z kakaem, miksujemy. Na końcu dodajemy stopione i ostudzone masło, miksujemy.
2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką średniej tortownicy. Pieczemy ok 30 min. w 200 stopniach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
3. Po wystudzeniu, przekrawamy na dwa okręgi.
4. Herbaty zaparzamy w 1/4 szklance gorącej wody. Następnie przelewamy do garnuszka, dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, mieszając nad palnikiem.
5. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, lekko ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksujemy, aż masa zgęstnieje.
6. Jeden krążek przekładamy ponownie do tortownicy, wykładamy herbacianą masę, przykrywamy drugim krążkiem, lekko przyciskamy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
7. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, można dodać cukier puder. Tort wyciągamy z lodówki, zdejmujemy tortownicę, oblewamy czekoladą (boki tortu należy oblać trochę wystudzoną czekoladą, żeby pianka się nie topiła), przyozdabiamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy ciepłym nożem.
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Wygląda wspaniale, ciekawe jak smakuje?:)
Ale fajny, super pomysł ;)
Ciekawy tort. Wygląda baardzo smakowicie :)
Fajny pomysł i bardzo estetycznie wyglądający. A jaki jest Twój ulubiony tort?
Prześlij komentarz