poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Jabłka w chrupiącym cieście
Składniki:
- 2 jabłka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- olej
Sposób przygotowania:
1. Białko z solą ubijamy na sztywno.
2. W misce mieszamy żółtko z mąką, mlekiem i z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę. Do ciasta można dodać troszeczkę octu, żeby nie wchłaniało tłuszczu.
3. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy nasienie. Plastry zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na mocno rozgrzany olej, po chwili przewracamy, tak by talarki miały złoty kolor.
4. Wykładamy na papierowy ręczniczek, na końcu posypujemy cukrem pudrem.
- 2 jabłka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- olej
Sposób przygotowania:
1. Białko z solą ubijamy na sztywno.
2. W misce mieszamy żółtko z mąką, mlekiem i z cukrem waniliowym. Na końcu dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę. Do ciasta można dodać troszeczkę octu, żeby nie wchłaniało tłuszczu.
3. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy nasienie. Plastry zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na mocno rozgrzany olej, po chwili przewracamy, tak by talarki miały złoty kolor.
4. Wykładamy na papierowy ręczniczek, na końcu posypujemy cukrem pudrem.
Etykiety:
Placuszki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
idealne do chrupania między głównymi posiłkami :)
Pochwała prostoty. Idealne dla mojego podniebienia :)
super przekąska! :) prosta a jaka pyszna
tez dzisiaj były u nnie na deser. pyszna przyjemnosć.
Prześlij komentarz