środa, 1 lutego 2012
Kalafior po włosku
Składniki:
- 1 mała główka kalafioru
- 100g szynki w całości
- 150g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu
- pieprz, sól
- przyprawa typu vegeta
- masło
- oregano
Sposób przygotowania:
1. Kalafior oczyszczamy, kroimy na różyczki i chwilę gotujemy w osolonej wodzie (na pół twardo).
2. Kalafior wyciągamy na talerz posypujemy troszkę przyprawą typu vegeta, następnie przekładamy go do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
3. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce masła, aż puszczą wodę, następnie dodajemy koncentrat i chwile gotujemy, pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy to na kalafior, równomiernie rozkładamy, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość wkładamy do piekarnika, zapiekamy ok. 15-20 min. w 200 stopniach.
- 1 mała główka kalafioru
- 100g szynki w całości
- 150g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu
- pieprz, sól
- przyprawa typu vegeta
- masło
- oregano
Sposób przygotowania:
1. Kalafior oczyszczamy, kroimy na różyczki i chwilę gotujemy w osolonej wodzie (na pół twardo).
2. Kalafior wyciągamy na talerz posypujemy troszkę przyprawą typu vegeta, następnie przekładamy go do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
3. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce masła, aż puszczą wodę, następnie dodajemy koncentrat i chwile gotujemy, pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy to na kalafior, równomiernie rozkładamy, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość wkładamy do piekarnika, zapiekamy ok. 15-20 min. w 200 stopniach.
Etykiety:
Warzywa,
Zapiekanki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Bardzo apetyczny - piszę sie na te wersję:)
Ciekawy sposób na kalafiora! Mniam
Prześlij komentarz