niedziela, 8 stycznia 2012

Placuszki z jabłkami

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400ml kefiru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jabłka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Jabłka oczyszczamy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, kefir, mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Później dodajemy starte jabłka, mieszamy łyżką.
3. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju (po usmażeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu). Podajemy z dżemem, bądź z cukrem pudrem.

3 komentarze: