sobota, 7 stycznia 2012

Owsiane kulki

Składniki:
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki mleka w proszku
- kilka kropel olejku migdałowego
- 50g mlecznej czekolady
- 1 opakowanie czekolady w proszku (takiej do zalania w kubku)


Sposób przygotowania:
1. Dwie łyżki masła roztapiamy na patelni, wrzucamy połowę płatków owsianych i smażymy na złoty kolor, pod koniec dodajemy migdały, studzimy.
2. W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i pozostałym masłem, następnie ściągamy z ognia i wrzucamy czekoladę, by całkowicie się rozpuściła. Później dodajemy olejek migdałowy, rodzynki, mieszamy. Do ciepłej masy czekoladowej wrzucamy uprażone płatki i te nieuprażone, mleko w proszku, mieszamy (jeśli masa będzie się zbyt kleista to można na chwilę włożyć do lodówki).
3. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w czekoladzie w proszku. Gotowe kulki wkładamy na chwilę do lodówki.

3 komentarze:

  1. Ciasteczka owsiane uwielbiam, a takie kuleczki jeszcze lepsze, bo bez pieczenia:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. hihi, trufelki w lżejszej wersji?
    lubię takie słodki na jeden chaps ;]

    OdpowiedzUsuń