Składniki:
*na ciasto
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
*na masę owocową
- 250 ml konfitury morelowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
*na masę śmietanową:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 opakowania śmietany fix
- 1 cukier waniliowy
- 40g płatków czekoladowych
*dodatkowo
- złote perełki
- płatki czekoladowe
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakaem, miksujemy na gładką i puszystą masę. Gotowe ciasto wykładamy do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i kładziemy do góry dnem na ściereczce, do ostudzenia. Później zdejmujemy formę i kroimy na trzy krążki.
2. Konfiturę wkładamy do garnka, mieszamy z mąką i zagotowujemy uważając, by się nie przypaliła (jeśli jest bardzo gęsta dodajemy kilka łyżek wody), studzimy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier waniliowy wymieszany z fixami. Do połowy dodajemy płatki czekoladowe, drugą połowę zostawiamy do ubrania.
4. Na pierwszy krążek ciasta kładziemy 1/2 część konfitury, następnie 1/2 część śmietany z płatkami czekoladowymi, przykrywamy drugim krążkiem, na niego wykładamy pozostałą konfiturę i śmietanę z płatkami. Całość przykrywamy trzecim krążkiem, dekorujemy pozostawioną na początku śmietaną, płatkami czekoladowymi i perełkami. Wkładamy na chwile do lodówki.
Pieknie Ci ywszedł!
OdpowiedzUsuńale on musi być pyszny!! wygląda cudownie
OdpowiedzUsuńprzepyszny! u mnie też tort wczoraj pokazywałam:)
OdpowiedzUsuńza dwa tygodnie mam urodziny i chętnie zjadłabym takie cudo!
OdpowiedzUsuńoch, zapraszam koniecznie do akcji torcikowej!
OdpowiedzUsuńbo tort nadaje się idealnie. rewelacja ;]
piękny :)
OdpowiedzUsuń