sobota, 31 grudnia 2011
Ciasto "Adam i Ewa"
Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 dag cukru
- 12 dag mąki pszennej
*na masy
- 3 puszki mandarynek
- 2 budynie waniliowe
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego
- 4 opakowania zwykłych herbatników
- 3 opakowania śmietany fix
- 1/2 litra śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- polewa
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka cały czas ubijamy. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przez sitko, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min. w 200 stopniach (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto na nim nie pozostanie). Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie zdzieramy delikatnie z górnej części cienką warstwę skórki. Można nasączyć trochę wodą wymieszaną z cytryną.
2. Sok od odcedzonych mandarynek i 1 szklankę soku pomarańczowego zagotowujemy. do 1/2 szklanki soku pomarańczowego wsypujemy budynie(jeśli są bez cukru to można dodać 2 łyżki cukru), mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się wcześniej soku, gotujemy aż powstanie budyń.
3. Na biszkopt wykładamy odsączone mandarynki, następnie kładziemy gorący budyń i odkładamy do ostudzenia.
4. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixamy. Śmietanę wykładamy na ostudzony budyń, na nią układamy herbatniki. Można polać polewą, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
*na biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 dag cukru
- 12 dag mąki pszennej
*na masy
- 3 puszki mandarynek
- 2 budynie waniliowe
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego
- 4 opakowania zwykłych herbatników
- 3 opakowania śmietany fix
- 1/2 litra śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- polewa
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka cały czas ubijamy. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przez sitko, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min. w 200 stopniach (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto na nim nie pozostanie). Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie zdzieramy delikatnie z górnej części cienką warstwę skórki. Można nasączyć trochę wodą wymieszaną z cytryną.
2. Sok od odcedzonych mandarynek i 1 szklankę soku pomarańczowego zagotowujemy. do 1/2 szklanki soku pomarańczowego wsypujemy budynie(jeśli są bez cukru to można dodać 2 łyżki cukru), mieszamy, następnie wlewamy do gotującego się wcześniej soku, gotujemy aż powstanie budyń.
3. Na biszkopt wykładamy odsączone mandarynki, następnie kładziemy gorący budyń i odkładamy do ostudzenia.
4. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixamy. Śmietanę wykładamy na ostudzony budyń, na nią układamy herbatniki. Można polać polewą, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Pyszne ciacho:-)
Ciasta z budyniem są przepyszne! :)
Prześlij komentarz