poniedziałek, 2 stycznia 2012
Piernikowe renifery
Składniki:
*na ciasto
- 6 jajek
- 360g miękkiego masła
- 360g cukru
- 360g mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g posiekanych kandyzowanych wiśni
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
*masę budyniową
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 250g miękkiego masła
*dodatkowo
- precelki
- czerwone drażetki
- kilka kartofelek marcepanowych
- polewa w pisaku na oczy
Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować ciasto zaczynamy od miksowania masła z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy jajka, aromat, mleko, cały czas miksujemy. Mąkę mieszamy z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem, dodajemy do masy i dokładnie miksujemy, by nie było grudek. Na końcu dodajemy kandyzowane wiśnie, delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (ciasto nakładamy prawie do całej wysokości foremki). Pieczemy 18-20 min. w 200 stopniach, aż będą lekko zrumienione.
2. Pół szklanki mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrami, żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy połączone wcześniej składniki i gotujemy do momentu otrzymania konsystencji budyniu, studzimy. Masło zmiksować, następnie porcjami dodawać budyń (wtedy najlepiej ucierać kołką) na gładką masę. Ostudzone muffiny smarujemy masą budyniową i ozdabiamy (oczy zrobiłam z kulek marcepanowych i pisaka). Wkładamy na chwilę do lodówki.
*na ciasto
- 6 jajek
- 360g miękkiego masła
- 360g cukru
- 360g mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g posiekanych kandyzowanych wiśni
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
*masę budyniową
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 250g miękkiego masła
*dodatkowo
- precelki
- czerwone drażetki
- kilka kartofelek marcepanowych
- polewa w pisaku na oczy
Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować ciasto zaczynamy od miksowania masła z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy jajka, aromat, mleko, cały czas miksujemy. Mąkę mieszamy z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem, dodajemy do masy i dokładnie miksujemy, by nie było grudek. Na końcu dodajemy kandyzowane wiśnie, delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (ciasto nakładamy prawie do całej wysokości foremki). Pieczemy 18-20 min. w 200 stopniach, aż będą lekko zrumienione.
2. Pół szklanki mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrami, żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy połączone wcześniej składniki i gotujemy do momentu otrzymania konsystencji budyniu, studzimy. Masło zmiksować, następnie porcjami dodawać budyń (wtedy najlepiej ucierać kołką) na gładką masę. Ostudzone muffiny smarujemy masą budyniową i ozdabiamy (oczy zrobiłam z kulek marcepanowych i pisaka). Wkładamy na chwilę do lodówki.
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
piękne Ci wyszły!
Piękne!
Śliczne Ci wyszły:) Renifery królują w tym roku:)
Mogę zabrać któremuś nos?
Wyglądają bajecznie!
Prześlij komentarz