piątek, 25 listopada 2011

Czekoladowo-bananowe ciasteczka

Składniki:
- 60g cukru pudru
- 120g mąki pszennej
- 125g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30g kakao
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 banan

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę, cynamon i kakao, wszystko dokładnie najpierw mieszamy, a  potem wyrabiamy ręką.
2.Ciasto kładziemy na foli spożywczej, przykrywamy je również folią i rozwałkujemy na grubość ok. 0,4cm (ciasto nie wałkujemy na blacie oprószoną mąką, ponieważ będzie wtedy za twarde).
3. Foremką wycinamy ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek kładziemy cienki plasterek banana. Ciastka pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach. Gdy ciastka są gotowe, nie wykładamy je od razu z blaszki, czekamy aż trochę ostygną, by się nie połamały.
4. Białą czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietaną, tak by nie było grudek. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
5. Na ostudzone ciastka bez banana nakładamy krem czekoladowy, uważając by nie przesadzić z ilością. Następnie każde nałożone ciastko przykrywamy ciastkiem z bananem na wierzchu. Gdyby krem był za rzadki można ciastka na chwilę włożyć do lodówki.

9 komentarze:

Russkaya pisze...

To musi być pyszne, bo wygląda fantastycznie! :D

Angelika Szostak pisze...

Pycha ;) Połączenie świetne;)

Nieśka pisze...

Mniam!

Lovelykate pisze...

Świetnie wyglądają :) Uwielbiam banany we wszelkich słodyczach :)

Dusia pisze...

śliczne

Tyna pisze...

Ale cudne:) Połączenie idealne:)

Karmel-itka pisze...

przecudne!
ach, porywam kilka z nich ;]

manoria pisze...

Pięknie się prezentują i ten plasterek banana mniam :-) Pozdrawiam M.

Aurora pisze...

Smakowite połączenie i do tego pięknie się prezentują :))

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne