czwartek, 6 października 2011
Orzechowe paluszki
Składniki:
* na ciasto:
- 100g masła
- 100g margaryny
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru waniliowego
- 50g cukru pudru
- 80g drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
* dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady
- kilka łyżeczek mleka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i formujemy kulkę, którą wkładamy na 30 min. do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki formujemy paluszki ok.10cm długości, układamy je na obsypanej mąką foremce w pewnych odległościach. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10 min. na lekko złoty kolor.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach mleka, tak by miała dość gęstą konsystencje. Ostudzone paluszki kładziemy na kratce i polewamy czekoladą, kładziemy na chwile do lodówki.
* na ciasto:
- 100g masła
- 100g margaryny
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru waniliowego
- 50g cukru pudru
- 80g drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
* dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady
- kilka łyżeczek mleka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i formujemy kulkę, którą wkładamy na 30 min. do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki formujemy paluszki ok.10cm długości, układamy je na obsypanej mąką foremce w pewnych odległościach. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10 min. na lekko złoty kolor.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach mleka, tak by miała dość gęstą konsystencje. Ostudzone paluszki kładziemy na kratce i polewamy czekoladą, kładziemy na chwile do lodówki.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Pochrupałabym takiego paluszka...
ja też bym schrupała:)
bardzo apetyczne te paluszki ....slicznie wyglądają:) pozdrawiam
Prześlij komentarz