czwartek, 6 października 2011

Orzechowe paluszki

Składniki:
* na ciasto:
- 100g masła
- 100g margaryny
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru waniliowego
- 50g cukru pudru
- 80g drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
* dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady
- kilka łyżeczek mleka 

Sposób przygotowania:
1.  Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i formujemy kulkę, którą wkładamy na 30 min. do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki formujemy paluszki ok.10cm długości, układamy je na obsypanej mąką foremce w pewnych odległościach. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10 min. na lekko złoty kolor.
3. Czekoladę rozpuszczamy w  kilku łyżeczkach mleka, tak by miała dość gęstą konsystencje. Ostudzone paluszki kładziemy na kratce i polewamy czekoladą, kładziemy na chwile do lodówki.

3 komentarze:

Bożena pisze...

Pochrupałabym takiego paluszka...

Dusia pisze...

ja też bym schrupała:)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

bardzo apetyczne te paluszki ....slicznie wyglądają:) pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne