poniedziałek, 10 października 2011
Bułeczki, które rosną kiedy śpisz
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g masła
- 1 szklanka mleka+do posmarowania
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ziarenka maku i sezamu
Sposób przygotowania:
1. Wieczorem przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy do tego mąkę, sól, jajko oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy bułeczki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstawiamy na noc do lodówki.
2. Rano bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem, sezamem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 250 stopni. Pieczemy 10-15 min, aż bułeczki się zrumienią. Bułeczki są pełne, bardzo syte, a zarazem miękkie.
- 500g mąki pszennej
- 25g masła
- 1 szklanka mleka+do posmarowania
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ziarenka maku i sezamu
Sposób przygotowania:
1. Wieczorem przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy do tego mąkę, sól, jajko oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy bułeczki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstawiamy na noc do lodówki.
2. Rano bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem, sezamem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 250 stopni. Pieczemy 10-15 min, aż bułeczki się zrumienią. Bułeczki są pełne, bardzo syte, a zarazem miękkie.
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
próbowałam kiedyś, ale nie wyszły :/ nie dość, że w ogóle nie urosły, to jeszcze z piekarnika wyszły twarde jak kamień.
No ale może skuszę się kiedyś jeszcze na drugie podejście.
Prześlij komentarz