wtorek, 23 sierpnia 2011

Zapiekanka ze śliwkami

Składniki:
- 200g ryżu
- 2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła +do wysmarowania formy
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 300g wypestkowanych śliwek

Sposób przygotowania:
1. Ryż płuczemy, zalewamy wrzątkiem, następnie odcedzamy, zalewamy go mlekiem i gotujemy mieszając, aż ryż wchłonie całe mleko.
2. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy wraz z masłem do lekko ostudzonego ryżu, mieszamy. Wszystko przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Na ryżu kładziemy połówki śliwek (skórką do ryżu), posypujemy cukrem waniliowym zmieszanym z cynamonem.
3. Pieczemy  ok. 20 min. w 200 stopniach.

4 komentarze:

Marianna pisze...

Pyszna zapiekanka :)
Podobną robiłam z kaszą jaglaną .
Mania

Karmel-itka pisze...

ooo.. ale super!

kasandraa6 pisze...

uwielbiam te zapiekanki choć tak rzadko robię

deserowo pisze...

ale super! u mnie zawsze były tylko takie zapiekanki z jabłkami a ta musi być pyszna! :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne