czwartek, 4 sierpnia 2011
Pierożki ze śliwkami
Składniki:
*na ciasto:
- 25dag mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
*na nadzienie:
- 15 dag białego zmielonego sera
- 5 dag ziemniaków
- 1 jajko
- 1,5 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- op. cukru waniliowego
- ok. 8 śliwek
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn ustawiamy w ciepłym miejscu, aby urósł. Do mąki pszennej dodajemy rozczyn, sól, jajka utarte z cukrem, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy stopione masło, wyrabiamy. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
2. Śliwki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Obrane i ugotowane ziemniaki miażdżymy, dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, masło, cukry oraz mąkę, wszystko mieszamy (można zmiksować).
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy, wycinamy dość duże krążki, nakładamy na każdy trochę masy serowej i dwie ćwiartki śliwek. Formujemy pierożki. Odstawiamy na 10 min. Pieczemy na formie posypanej mąką przez 25 min. w 180 stopniach.
*na ciasto:
- 25dag mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
*na nadzienie:
- 15 dag białego zmielonego sera
- 5 dag ziemniaków
- 1 jajko
- 1,5 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- op. cukru waniliowego
- ok. 8 śliwek
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn ustawiamy w ciepłym miejscu, aby urósł. Do mąki pszennej dodajemy rozczyn, sól, jajka utarte z cukrem, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy stopione masło, wyrabiamy. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
2. Śliwki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Obrane i ugotowane ziemniaki miażdżymy, dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, masło, cukry oraz mąkę, wszystko mieszamy (można zmiksować).
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy, wycinamy dość duże krążki, nakładamy na każdy trochę masy serowej i dwie ćwiartki śliwek. Formujemy pierożki. Odstawiamy na 10 min. Pieczemy na formie posypanej mąką przez 25 min. w 180 stopniach.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Aniu, pięknie Ci wyszły te bułki! a z takim owocowym środkiem, muszą smakować wybornie!
Wyglądają super... takie puszyste :)
Prześlij komentarz