piątek, 5 sierpnia 2011
Klasztorna chata
Składniki:
* na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1,5 szklanki cukru
- 10 dag masła Lurpak
- 1/4 łyżeczki sody
* dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 op. fix do śmietany
- kakao do dekoracji
- ok. 50 dag wydrylowanych wiśni (mogą być ze słoika)
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, śmietany, połowy cukru, sody i masła wyrabiamy ręką ciasto. Schładzamy je 30 min. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji, każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki. Na każdym placku układamy odsączone wiśnie i zawijamy jak naleśniki ( końcówki zlepiamy, żeby nie wypłynął sok. Rulony układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Studzimy.
2. Śmietanę ubijamy z fixami i z pozostałym cukrem.
3. Z jednej strony odcinamy kawałek każdego rulonika, tak by były równe i widoczne nadzienie. Następnie ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy śmietaną, nakładamy na to dwa ruloniki i warstwę śmietany, na wierzch kładziemy jeden rulonik. Całość smarujemy resztą bitej śmietany, zostawiając niewysmarowaną przednią część. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, przed podaniem posypujemy kakaem.
* na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1,5 szklanki cukru
- 10 dag masła Lurpak
- 1/4 łyżeczki sody
* dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 op. fix do śmietany
- kakao do dekoracji
- ok. 50 dag wydrylowanych wiśni (mogą być ze słoika)
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, śmietany, połowy cukru, sody i masła wyrabiamy ręką ciasto. Schładzamy je 30 min. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji, każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki. Na każdym placku układamy odsączone wiśnie i zawijamy jak naleśniki ( końcówki zlepiamy, żeby nie wypłynął sok. Rulony układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Studzimy.
2. Śmietanę ubijamy z fixami i z pozostałym cukrem.
3. Z jednej strony odcinamy kawałek każdego rulonika, tak by były równe i widoczne nadzienie. Następnie ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy śmietaną, nakładamy na to dwa ruloniki i warstwę śmietany, na wierzch kładziemy jeden rulonik. Całość smarujemy resztą bitej śmietany, zostawiając niewysmarowaną przednią część. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, przed podaniem posypujemy kakaem.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Moze i troche pracochlonne, ale za to jakie efektowne!
Pyszne ciasto a jak imponująco wygląda! pozdrawiam:)
Co tam pracochłonne... jak smaczne to warto się poświęcić. A to pysznie wygląda:)
Zawsze mnie zachwyca to ciasto! to nic, że trochę trwa jego przygotowanie, ale za to efekt wart pracy :)
ciacho jest przepyszne piekę go na uroczyste okazje i kazdemu smakuje:):)polecam
Prześlij komentarz