poniedziałek, 15 sierpnia 2011
Drożdżówki z wiśniami i kremem
Składniki:
*na ciasto:
- 350g margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 60g cukru
- 60 ml ciepłej wody
- 0,5 kg mąki pszennej
- 9 g suchych drożdży instant
*na krem:
- 1/2 litra mleka
- 50 g mąki pszennej
- 60g cukru
- 4 żółtka
- 40g zmielonych migdałów
- 2 krople esencji migdałowej
*dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane
- biały lukier
- ok. 30 dag wydrylowanych i odsączonych wiśni
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż trochę urosną.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, następnie drożdże z wodą, mieszamy. Dodajemy jajka, dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne, ale przyklejające się do ścianek miski. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy partiami masło, dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.
3. Następnego dnia przygotowujemy krem. Żółtka i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy mąkę, mieszamy. Mleko zagotowujemy. Ciągle mieszając wlewamy wrzące mleko do wcześniejszej masy. Wstawiamy to na palnik, dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki, aż do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencje i migdały, mieszamy.
4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy (gr.1cm), podsypując trochę mąką. Wycinamy kwadraty, na każdy nakładamy łyżkę ostudzonego kremu i 4 połówki wiśni. Składamy wszystkie rogi ciasta do środka, zlepiamy je. Ciasteczka kładziemy na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce, w dość dużej odległości. Odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 15-20 min., aż lekko się zrumienią. Letnie drożdżówki smarujemy lukrem.
*na ciasto:
- 350g margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 60g cukru
- 60 ml ciepłej wody
- 0,5 kg mąki pszennej
- 9 g suchych drożdży instant
*na krem:
- 1/2 litra mleka
- 50 g mąki pszennej
- 60g cukru
- 4 żółtka
- 40g zmielonych migdałów
- 2 krople esencji migdałowej
*dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane
- biały lukier
- ok. 30 dag wydrylowanych i odsączonych wiśni
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż trochę urosną.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, następnie drożdże z wodą, mieszamy. Dodajemy jajka, dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne, ale przyklejające się do ścianek miski. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy partiami masło, dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.
3. Następnego dnia przygotowujemy krem. Żółtka i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy mąkę, mieszamy. Mleko zagotowujemy. Ciągle mieszając wlewamy wrzące mleko do wcześniejszej masy. Wstawiamy to na palnik, dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki, aż do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencje i migdały, mieszamy.
4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy (gr.1cm), podsypując trochę mąką. Wycinamy kwadraty, na każdy nakładamy łyżkę ostudzonego kremu i 4 połówki wiśni. Składamy wszystkie rogi ciasta do środka, zlepiamy je. Ciasteczka kładziemy na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce, w dość dużej odległości. Odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 15-20 min., aż lekko się zrumienią. Letnie drożdżówki smarujemy lukrem.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Wyglądają przeapetycznie. :) Jestem pewna, że smakują sto razy lepiej niż takie z piekarni.
Pozdrawiam!
yummymorningblogspot.com
wyglądają bosko :D
Prześlij komentarz