sobota, 16 lipca 2011
Porzeczkowo-kokosowe motylki
Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 90ml mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- 45g masła
- 10 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 200g porzeczek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki oprócz 1 jajka i porzeczek wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto kroimy na 6 równych części. Z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na kształt naleśnika. Na naleśnika kładziemy obrane porzeczki i rolujemy.
3. Podwijamy dwa końce naleśnika pod spód.
4. Z każdej strony nacinamy zostawiając na środku ok. 2 cm.
5. Skrzydła wywijamy, kładziemy motylki na blaszkę posypaną mąką. Każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 20min. w 200 stopniach.
- 280g mąki pszennej
- 90ml mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- 45g masła
- 10 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 200g porzeczek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki oprócz 1 jajka i porzeczek wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto kroimy na 6 równych części. Z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na kształt naleśnika. Na naleśnika kładziemy obrane porzeczki i rolujemy.
3. Podwijamy dwa końce naleśnika pod spód.
4. Z każdej strony nacinamy zostawiając na środku ok. 2 cm.
5. Skrzydła wywijamy, kładziemy motylki na blaszkę posypaną mąką. Każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 20min. w 200 stopniach.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
Jakie śliczne:) bardzo mi się podobają:)
urokliwe
ale ładne :) bardzo mi się podoba pomysł
taaa, świetne motylki
Ja bym się bała, że mi odfruną ;)
cudnie wyglądają...zapisuję i z pomysłu skorzystam:)))
Prześlij komentarz