sobota, 16 lipca 2011
Muffiny z porzeczkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka posiekanych orzechów (migdały, orzechy włoskie)
- 90g masła
- 2 szklanki obranych porzeczek
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, orzechami i owocami. Masło miksujemy z jajkami i z cukrem.
2. Do zmiksowanej masy dodajemy na przemian mleko i mąkę z owocami. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką.
3. Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w foremkach, posypujemy cukrem brązowym zmieszanym z cynamonem.
4. Pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy jeszcze przez chwilę muffiny przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka posiekanych orzechów (migdały, orzechy włoskie)
- 90g masła
- 2 szklanki obranych porzeczek
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, orzechami i owocami. Masło miksujemy z jajkami i z cukrem.
2. Do zmiksowanej masy dodajemy na przemian mleko i mąkę z owocami. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką.
3. Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w foremkach, posypujemy cukrem brązowym zmieszanym z cynamonem.
4. Pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy jeszcze przez chwilę muffiny przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Cudo! Bardzo kształtne i ten złocisty kolor... Super :)
pięknie wyglądają, i jak kolorowo dookoła :)
Wygladaja pieknie, swietne zdjecie!
Prześlij komentarz