niedziela, 17 lipca 2011
Zupa koperkowa
Składniki:
- 2 marchewki
- 100g drobnego makaronu
- 1 duży pęczek koperku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- po 4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 kostki rosołowe
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dwie kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 litrach wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Marchewki kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do zupy.
3. Posiekany koperek dodajemy do zupy i chwilę jeszcze gotujemy. Robimy zacierkę ze śmietany i mąki, dokładnie rozmieszanej. Wlewamy ją do zupy, którą po przyprawieniu i zagotowaniu zestawiamy z palnika.
- 2 marchewki
- 100g drobnego makaronu
- 1 duży pęczek koperku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- po 4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 kostki rosołowe
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dwie kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 litrach wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Marchewki kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do zupy.
3. Posiekany koperek dodajemy do zupy i chwilę jeszcze gotujemy. Robimy zacierkę ze śmietany i mąki, dokładnie rozmieszanej. Wlewamy ją do zupy, którą po przyprawieniu i zagotowaniu zestawiamy z palnika.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
mój syn uwielbia zupę kpoerkową..robię ją trochę inaczej niż Ty ale zasady praktycznie sa takie same
nigdy jej nie jadłam, aczkowlwiek często o niej słyszę.
hm... kusi mnie. wygląda tak smakowicie ;]
Prześlij komentarz