sobota, 2 lipca 2011
Ciasteczka z jabłkami
Składniki:
- 35 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
- 1 dag drożdży
- 1 łyżka cykru
- 50 dag winnych jabłek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, następnie miękkie masło, jajko, żółtko, drożdże rozmieszane w śmietanie. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki. Plasterki obranych jabłek zawijamy w placuszki, tak aby powstały pierożki.
3. Ciastka układamy na natłuszczonej blaszce i wysypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
- 35 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
- 1 dag drożdży
- 1 łyżka cykru
- 50 dag winnych jabłek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, następnie miękkie masło, jajko, żółtko, drożdże rozmieszane w śmietanie. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki. Plasterki obranych jabłek zawijamy w placuszki, tak aby powstały pierożki.
3. Ciastka układamy na natłuszczonej blaszce i wysypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
9 komentarze:
Ooo, uwielbiam je! Piekę je ilekroć mam dostęp do dobrych, twardych jabłek i znikają w tempie ekspresowym. W dodatku są taakie fotogeniczne!
bardzo lubię! wyszły śliczne
Pycha! Cudne ciasteczka.
jakie fajne :) pyszne muszą być
Robiłam je są naprawdę bardzo smaczne :)
Pyszności !
Takie ciasteczka to strzał w dziesiątkę :) Uwielbiam je!
Ciastka sa wspaniale , moja rodzinka uwielbia je .
Ciastka sa wspaniale , moja rodzinka uwielbia je .
Prześlij komentarz