piątek, 1 lipca 2011
Mini pizza
Składniki:
*na ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej
- paczka drożdży instant 7g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki ciepłej wody
*na sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy
- oregano, sól, pieprz
- 1 czerwona papryka
*dodatkowo:
- 20dag żółtego sera
- 2 pomidory
- 4 pieczarki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 8 plasterków szynki
Sposób przygotowania:
1. Ciasto-składniki sypkie mieszamy, stopniowo dodajemy wodę wymieszaną z drożdżami. Dodajemy olej, ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki, powinno się lekko rozciągać. Pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Sos-paprykę drobno kroimy, gotujemy ją z przecierem, aż będzie jednolita masa, dodajemy przyprawy.
3. Wycinamy kółka wielkości dłoni, grubości ok. 1 cm. Wykładamy je na posypaną mąką blachę i podpiekamy ok.8 min w 200 stopniach. Następnie je wyciągamy, smarujemy sosem, kładziemy pokrojoną szynkę, warzywa, posypujemy serem i oregano. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 min. w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem bądź z sosem czosnkowym. Wychodzi ok. 20 mini pizz. Ciasto można zamrozić na później.
*na ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej
- paczka drożdży instant 7g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki ciepłej wody
*na sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy
- oregano, sól, pieprz
- 1 czerwona papryka
*dodatkowo:
- 20dag żółtego sera
- 2 pomidory
- 4 pieczarki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 8 plasterków szynki
Sposób przygotowania:
1. Ciasto-składniki sypkie mieszamy, stopniowo dodajemy wodę wymieszaną z drożdżami. Dodajemy olej, ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki, powinno się lekko rozciągać. Pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Sos-paprykę drobno kroimy, gotujemy ją z przecierem, aż będzie jednolita masa, dodajemy przyprawy.
3. Wycinamy kółka wielkości dłoni, grubości ok. 1 cm. Wykładamy je na posypaną mąką blachę i podpiekamy ok.8 min w 200 stopniach. Następnie je wyciągamy, smarujemy sosem, kładziemy pokrojoną szynkę, warzywa, posypujemy serem i oregano. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 min. w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem bądź z sosem czosnkowym. Wychodzi ok. 20 mini pizz. Ciasto można zamrozić na później.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
mniam
W sam raz na jakiś wypad rowerowy :)
PYYYYCHa! ;))
Prześlij komentarz