sobota, 2 lipca 2011

Ciasteczka z jabłkami

Składniki:
- 35 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
- 1 dag drożdży
- 1 łyżka cykru
- 50 dag winnych jabłek
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, następnie miękkie masło, jajko, żółtko, drożdże rozmieszane w śmietanie. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki. Plasterki obranych jabłek zawijamy w placuszki, tak aby powstały pierożki.
3. Ciastka układamy na natłuszczonej blaszce i wysypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

9 komentarze:

Arvén pisze...

Ooo, uwielbiam je! Piekę je ilekroć mam dostęp do dobrych, twardych jabłek i znikają w tempie ekspresowym. W dodatku są taakie fotogeniczne!

Kaś pisze...

bardzo lubię! wyszły śliczne

Amber pisze...

Pycha! Cudne ciasteczka.

zauberi pisze...

jakie fajne :) pyszne muszą być

kuchennefascynacje pisze...

Robiłam je są naprawdę bardzo smaczne :)

Paulina Podgórska pisze...

Pyszności !

Marianna Hall pisze...

Takie ciasteczka to strzał w dziesiątkę :) Uwielbiam je!

baboo pisze...

Ciastka sa wspaniale , moja rodzinka uwielbia je .

baboo pisze...

Ciastka sa wspaniale , moja rodzinka uwielbia je .

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne