sobota, 11 czerwca 2011
Bliny kurpiowskie
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
2. Utrzyj żółtka z cukrem kryształem, dodaj kwaśne mleko lub maślankę, cukier waniliowy, mąkę, lekko posól. Wszystko należy zmiksować na gładką masę.
3. Na koniec delikatnie połącz masę z ubitym na sztywno białkami.
4. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju (małej ilości). Można podawać je z dżemem, posypane cukrem pudrem.
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
2. Utrzyj żółtka z cukrem kryształem, dodaj kwaśne mleko lub maślankę, cukier waniliowy, mąkę, lekko posól. Wszystko należy zmiksować na gładką masę.
3. Na koniec delikatnie połącz masę z ubitym na sztywno białkami.
4. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju (małej ilości). Można podawać je z dżemem, posypane cukrem pudrem.
Etykiety:
Placuszki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz