sobota, 11 czerwca 2011
Budyniowa rozkosz
Składniki:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- aromat migdałowy
- 6 łyżek płatków pełnoziarnistych
- po 4 łyżki: suszonej żurawiny, rodzynek, słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Z litra mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej mąki, kilka kropel aromatu i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Gdy zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąką, dalej gotując, energicznie mieszać. Gdy zgęstnieje, ostudzić.
2. Słonecznik prażymy na patelni na złoty kolor, po ostudzeniu mieszamy z żurawiną, pokruszonymi płatkami, rodzynkami.
3. Do pucharków (wychodzi ich ok.6) wsypujemy małą warstwę mieszanki, zalewamy odrobiną masy budyniowej, ponownie kładziemy warstwę mieszanki i zalewamy budyniem. Na wierzch posypujemy do dekoracji mieszanką.
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- aromat migdałowy
- 6 łyżek płatków pełnoziarnistych
- po 4 łyżki: suszonej żurawiny, rodzynek, słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Z litra mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej mąki, kilka kropel aromatu i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Gdy zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąką, dalej gotując, energicznie mieszać. Gdy zgęstnieje, ostudzić.
2. Słonecznik prażymy na patelni na złoty kolor, po ostudzeniu mieszamy z żurawiną, pokruszonymi płatkami, rodzynkami.
3. Do pucharków (wychodzi ich ok.6) wsypujemy małą warstwę mieszanki, zalewamy odrobiną masy budyniowej, ponownie kładziemy warstwę mieszanki i zalewamy budyniem. Na wierzch posypujemy do dekoracji mieszanką.
Etykiety:
Desery
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz