wtorek, 8 marca 2016
Ryba w sosie groszkowo-oliwkowym
Składniki:
- 2 filety lub polędwiczki z dorsza, mintaja
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek
- ok. 150ml śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100ml białego wina
- kilka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy 2-3 szklanki wody, wrzucamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy. Dolewamy wino, solimy, wkładamy rybę i gotujemy ok. 5-8 min, aż będzie miękka. Gotową wyciągamy z wody.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy odsączony groszek i oliwki, chwilę smażymy. Na końcu mieszamy ze śmietaną, koperkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy sos groszkowo-oliwkowy oraz ugotowaną rybę.
- 2 filety lub polędwiczki z dorsza, mintaja
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek
- ok. 150ml śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100ml białego wina
- kilka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy 2-3 szklanki wody, wrzucamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy. Dolewamy wino, solimy, wkładamy rybę i gotujemy ok. 5-8 min, aż będzie miękka. Gotową wyciągamy z wody.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy odsączony groszek i oliwki, chwilę smażymy. Na końcu mieszamy ze śmietaną, koperkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy sos groszkowo-oliwkowy oraz ugotowaną rybę.
Etykiety:
Ryby
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz