niedziela, 6 marca 2016
Królik duszony w śmietanie
Składniki:
- 1 świeży królik
- 1 garść suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- rozmaryn
- sól i pieprz
- ok. 1 szklanka bulionu
- 400ml śmietany 18%
- liść laurowy
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Królika dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy go solą, pieprzem, rozmarynem i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
2. Na oliwie podsmażamy mięso, aż się zrumieni, następnie dodajemy grzyby, liść laurowy, bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
3. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki lub w kostkę, cebulę siekamy i wszystko dodajemy do królika, dusimy ok. 20 min, w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Śmietanę solimy, mieszamy z niewielką ilością płynu z patelni i wlewamy do mięsa, gotujemy jeszcze ok. 10 min. Gotowego królika podajemy z ziemniakami.
Inspiracja:obiadgotowy
- 1 świeży królik
- 1 garść suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- rozmaryn
- sól i pieprz
- ok. 1 szklanka bulionu
- 400ml śmietany 18%
- liść laurowy
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Królika dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy go solą, pieprzem, rozmarynem i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
2. Na oliwie podsmażamy mięso, aż się zrumieni, następnie dodajemy grzyby, liść laurowy, bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
3. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki lub w kostkę, cebulę siekamy i wszystko dodajemy do królika, dusimy ok. 20 min, w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Śmietanę solimy, mieszamy z niewielką ilością płynu z patelni i wlewamy do mięsa, gotujemy jeszcze ok. 10 min. Gotowego królika podajemy z ziemniakami.
Inspiracja:obiadgotowy
Etykiety:
Dania z dziczyzny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz