sobota, 26 marca 2016
Naleśniki z jabłkami i wanilią
Składniki:
*na ciasto
- 100g cukru
- 320g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 jajka
*na nadzienie
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- sok z połowy cytryny
*dodatkowo
- cukier cynamonowy
- olej
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie miksujemy.
2. Jabłka obieramy kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny oraz z cukrem z wanilią. Całość prużymy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną ale się nie rozpadną. Na końcu wlewamy rozpuszczoną w 1/4 szklance wody łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy, aż masa jabłkowa zgęstnieje.
3. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 1,5 łyżki masy jabłkowej i zawijamy w koperty - jak krokiety. Zawinięte naleśniki ponownie podsmażamy i obtaczamy w cukrze cynamonowym. Najlepiej smakują podane na ciepło.
Inspiracja:panitereska
*na ciasto
- 100g cukru
- 320g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 jajka
*na nadzienie
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- sok z połowy cytryny
*dodatkowo
- cukier cynamonowy
- olej
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie miksujemy.
2. Jabłka obieramy kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny oraz z cukrem z wanilią. Całość prużymy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną ale się nie rozpadną. Na końcu wlewamy rozpuszczoną w 1/4 szklance wody łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy, aż masa jabłkowa zgęstnieje.
3. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 1,5 łyżki masy jabłkowej i zawijamy w koperty - jak krokiety. Zawinięte naleśniki ponownie podsmażamy i obtaczamy w cukrze cynamonowym. Najlepiej smakują podane na ciepło.
Inspiracja:panitereska
Etykiety:
Naleśniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
pychotka !
Ponownie je zrobię!
Prześlij komentarz