sobota, 26 marca 2016

Naleśniki z jabłkami i wanilią

Składniki:
*na ciasto
- 100g cukru
- 320g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 jajka
*na nadzienie
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- sok z połowy cytryny
*dodatkowo
- cukier cynamonowy
- olej

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i dokładnie miksujemy.
2. Jabłka obieramy kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny oraz z cukrem z wanilią. Całość prużymy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną ale się nie rozpadną. Na końcu wlewamy rozpuszczoną w 1/4 szklance wody łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy, aż masa jabłkowa zgęstnieje.
3. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 1,5 łyżki masy jabłkowej i zawijamy w koperty - jak krokiety. Zawinięte naleśniki ponownie podsmażamy i obtaczamy w cukrze cynamonowym. Najlepiej smakują podane na ciepło.
Inspiracja:panitereska


2 komentarze:

ewa pisze...

pychotka !

Sulisława pisze...

Ponownie je zrobię!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne