poniedziałek, 12 października 2015
Kotlety po cygańsku
Składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- ok.500g pieczarek
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- ok. 100g żółtego sera
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na oleju, aż płyn, który powstanie podczas smażenia odparuje. Pod koniec mieszamy z koncentratem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy, aby powstały kotlety. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w rozmąconych i przyprawionych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
3. Usmażone mięso układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym kotlecie rozkładamy masę pieczarkową, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach kilka minut, aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety dodatkowo można posmarować ketchupem.
- 500g filetu z kurczaka
- ok.500g pieczarek
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- ok. 100g żółtego sera
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na oleju, aż płyn, który powstanie podczas smażenia odparuje. Pod koniec mieszamy z koncentratem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy, aby powstały kotlety. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w rozmąconych i przyprawionych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
3. Usmażone mięso układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym kotlecie rozkładamy masę pieczarkową, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach kilka minut, aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety dodatkowo można posmarować ketchupem.
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Dawno temu jadłam gdzieś takie, pamiętam, że bardzo mi smakowały. Teraz będą za mną chodzić :)
Prześlij komentarz