środa, 16 września 2015
Zapiekanka z kurczakiem, kukurydzą i ryżem
Składniki:
- 500g fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 700ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego, passaty
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
2. W garnku o grubym dnie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy paprykę pokrojoną w cienkie paski oraz mięso. Po kilku minutach wsypujemy ryż, odsączona kukurydzę, wlewamy bulion, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i gotujemy ok. 8 min., przyprawiamy oregano oraz solą i pieprzem.
3. Zawartość garnka przelewamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min., aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Gotową zapiekankę wyciągamy z pieca i posypujemy parmezanem oraz świeżą kolendrą.
Inspiracja:kwestiasmaku
- 500g fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 700ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego, passaty
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
2. W garnku o grubym dnie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy paprykę pokrojoną w cienkie paski oraz mięso. Po kilku minutach wsypujemy ryż, odsączona kukurydzę, wlewamy bulion, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i gotujemy ok. 8 min., przyprawiamy oregano oraz solą i pieprzem.
3. Zawartość garnka przelewamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min., aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Gotową zapiekankę wyciągamy z pieca i posypujemy parmezanem oraz świeżą kolendrą.
Inspiracja:kwestiasmaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz