piątek, 18 września 2015
Krokiety z kurczakiem, ziemniakami i zielonym groszkiem
Składniki:
*na krokiety
- 400g obranych ziemniaków
- 250g ugotowanej piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 garść tartego parmezanu
- 3 połówki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- chili
*do panierki
- bułka tarta
- jajko
- mąka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
*na sos
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gotowe odcedzamy, mielimy lub dokładnie ugniatamy, studzimy.
2. Kurczaka i pomidory drobno kroimy, jeżeli groszek jest mrożony gotujemy go do miękkości, następnie siekamy.
3. Do miski wrzucamy ziemniaki, mięso, groszek, pietruszkę, oregano, zmiażdżony czosnek, pomidory, parmezan, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
4 W dłoni formujemy małe wałeczki, które obtaczamy najpierw w mącę, później w roztrzepanym jajku, przyprawionym solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Krokiety smażymy w głębokim oleju na złoty kolor, gotowe wyciągamy na papierowy ręcznik.
5. Przygotowanie sosu zaczynamy od wymieszania jogurtu z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone krokiety podajemy z sosem koperkowym.
Inspiracja:plateofjoy
*na krokiety
- 400g obranych ziemniaków
- 250g ugotowanej piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 garść tartego parmezanu
- 3 połówki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- chili
*do panierki
- bułka tarta
- jajko
- mąka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
*na sos
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gotowe odcedzamy, mielimy lub dokładnie ugniatamy, studzimy.
2. Kurczaka i pomidory drobno kroimy, jeżeli groszek jest mrożony gotujemy go do miękkości, następnie siekamy.
3. Do miski wrzucamy ziemniaki, mięso, groszek, pietruszkę, oregano, zmiażdżony czosnek, pomidory, parmezan, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
4 W dłoni formujemy małe wałeczki, które obtaczamy najpierw w mącę, później w roztrzepanym jajku, przyprawionym solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Krokiety smażymy w głębokim oleju na złoty kolor, gotowe wyciągamy na papierowy ręcznik.
5. Przygotowanie sosu zaczynamy od wymieszania jogurtu z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone krokiety podajemy z sosem koperkowym.
Inspiracja:plateofjoy
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Smakowicie wyglądają :)
Moje-ukochane-czytadelka
Prześlij komentarz