środa, 2 września 2015
Kolorowy sernik z owocami
Składniki:
- 200g pełnoziarnistych herbatników
- 120g masła
- 500g mielonego twarogu
- 300g jogurtu greckiego
- 7 łyżeczek żelatyny
- sok z 1/2 cytryny
- 130g cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200g borówek
- 200g malin
- owoce do ozdoby (np. brzoskwinie, jeżyny)
- 2 brzoskwinie (mogą być z puszki)
Sposób przygotowania:
1. Ciastka mielimy w blenderze, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 22cm, dociskamy, wkładamy do lodówki.
2. Jogurt miksujemy z serem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, wlewamy do masy serowej i szybko miksujemy.
3. Masę dzielimy na 3 równe porcje. 100g borówek miksujemy i łączymy z jedną częścią masy, na końcu mieszamy z pozostałymi borówkami, wykładamy na ciastka i wkładamy do lodówki, aby stężało.
4. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z drugą porcją masy, wykładamy na stężałą masę borówkową i ponownie umieszczamy w lodówce.
5. Połowę malin miksujemy, przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek i mieszamy z ostatnią częścią masy serowej oraz z pozostałymi malinami, wykładamy na zastygniętą masę brzoskwiniową, wkładamy do lodówki.
6. Na końcu sernik dekorujemy owocami. Najlepiej jeżeli ciasto trzymamy kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Inspiracja: malacukierenka
- 200g pełnoziarnistych herbatników
- 120g masła
- 500g mielonego twarogu
- 300g jogurtu greckiego
- 7 łyżeczek żelatyny
- sok z 1/2 cytryny
- 130g cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200g borówek
- 200g malin
- owoce do ozdoby (np. brzoskwinie, jeżyny)
- 2 brzoskwinie (mogą być z puszki)
Sposób przygotowania:
1. Ciastka mielimy w blenderze, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 22cm, dociskamy, wkładamy do lodówki.
2. Jogurt miksujemy z serem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, wlewamy do masy serowej i szybko miksujemy.
3. Masę dzielimy na 3 równe porcje. 100g borówek miksujemy i łączymy z jedną częścią masy, na końcu mieszamy z pozostałymi borówkami, wykładamy na ciastka i wkładamy do lodówki, aby stężało.
4. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z drugą porcją masy, wykładamy na stężałą masę borówkową i ponownie umieszczamy w lodówce.
5. Połowę malin miksujemy, przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek i mieszamy z ostatnią częścią masy serowej oraz z pozostałymi malinami, wykładamy na zastygniętą masę brzoskwiniową, wkładamy do lodówki.
6. Na końcu sernik dekorujemy owocami. Najlepiej jeżeli ciasto trzymamy kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Inspiracja: malacukierenka
Etykiety:
Ciasta bez pieczenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
prezentuje się znakomicie!
Prześlij komentarz