poniedziałek, 31 sierpnia 2015
Zapiekanka makaronowa z cukinią, papryką i kiełbasą krakowską
Składniki:
- 200g kiełbasy krakowskiej
- 1 czerwona papryka
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- oliwa z oliwek
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz
- 300g makaronu świderki
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę, aż się zrumieni, później przekładamy ją do miski.
3. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, przekładamy do kiełbasy.
4. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy, odkładamy na 15 min., po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru płynu i również podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem, przekładamy do pozostałych składników.
5. Makaron mieszamy z podsmażonymi warzywami i kiełbasą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Śmietanę podgrzewamy z ziołami prowansalskimi, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z żółtkami.
7. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 25 min., w 180 stopniach.
- 200g kiełbasy krakowskiej
- 1 czerwona papryka
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- oliwa z oliwek
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz
- 300g makaronu świderki
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę, aż się zrumieni, później przekładamy ją do miski.
3. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, przekładamy do kiełbasy.
4. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy, odkładamy na 15 min., po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru płynu i również podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem, przekładamy do pozostałych składników.
5. Makaron mieszamy z podsmażonymi warzywami i kiełbasą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Śmietanę podgrzewamy z ziołami prowansalskimi, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z żółtkami.
7. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 25 min., w 180 stopniach.
Etykiety:
Makarony,
Zapiekanki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz