wtorek, 25 sierpnia 2015
Zupa kurkowa z makaronem
Składniki:
- ok. 200g kurek
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- koperek
- ok. 1,5 litra wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- makaron
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz oczyszczone kurki do momentu wyparowania płynu, który pojawi się podczas smażenia.
2. Pietruszkę, seler marchewki, por oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty można dolać trochę wody).
4. Do zmiksowanej zupy wrzucamy podsmażone kurki, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
- ok. 200g kurek
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- koperek
- ok. 1,5 litra wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- makaron
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz oczyszczone kurki do momentu wyparowania płynu, który pojawi się podczas smażenia.
2. Pietruszkę, seler marchewki, por oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty można dolać trochę wody).
4. Do zmiksowanej zupy wrzucamy podsmażone kurki, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
świetna konsystencja tej zupy!
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Prześlij komentarz