sobota, 4 lipca 2015
Kurczak ze szpinakiem w białym sosie
Składniki:
- 1/2 kg filetu z kurczaka
- 1 por
- 1 op. świeżego szpinaku
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, ściągamy z patelni.
2. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony por i posiekany czosnek, zalewamy winem. Gdy płyn w połowie odparuje dodajemy umyty i pokrojony szpinak, po chwili śmietanę i wcześniej usmażonego kurczaka, dusimy kilka minut (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody). Na końcu przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Inspiracja:filozofiasmaku
- 1/2 kg filetu z kurczaka
- 1 por
- 1 op. świeżego szpinaku
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, ściągamy z patelni.
2. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony por i posiekany czosnek, zalewamy winem. Gdy płyn w połowie odparuje dodajemy umyty i pokrojony szpinak, po chwili śmietanę i wcześniej usmażonego kurczaka, dusimy kilka minut (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody). Na końcu przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Inspiracja:filozofiasmaku
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz