poniedziałek, 4 maja 2015
Pieczona dynia piżmowa
Składniki:
- 1 średnia dynia piżmowa "butternut" "butelkowa"
- ok. 100g świeżego szpinaku
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- ok. 125g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek z pestkami, następnie nacinamy ją tak, by powstała kratka. Układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Dynię smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 50 min, aż zmięknie.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, później dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, szpinak, smażymy aż warzywa zmiękną.
3. Szpinak i paprykę mieszamy z pokruszonym serem i słonecznikiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gdy dynia będzie prawie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika, wypełniamy przygotowanym farszem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15min. Podajemy na gorąco.
Inspiracja:happyblueberry
- 1 średnia dynia piżmowa "butternut" "butelkowa"
- ok. 100g świeżego szpinaku
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- ok. 125g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek z pestkami, następnie nacinamy ją tak, by powstała kratka. Układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Dynię smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 50 min, aż zmięknie.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, później dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, szpinak, smażymy aż warzywa zmiękną.
3. Szpinak i paprykę mieszamy z pokruszonym serem i słonecznikiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gdy dynia będzie prawie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika, wypełniamy przygotowanym farszem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15min. Podajemy na gorąco.
Inspiracja:happyblueberry
Etykiety:
Warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
bardzo lubię dynię piżmową, w szczególności w tak smacznej wersji!
coś wspaniałego!
Pyszna.polecam
Prześlij komentarz