niedziela, 10 maja 2015
Krakersy owsiano-serowe z warzywami
Składniki:
*na krakersy
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Melvit Secret Family
- 1/2 szklanki otrębów owsianych lub pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki oleju, najlepiej lnianego
- 2 jajka
- 100g fety
*na sos warzywny
- 3 średnie pomidory
- 1 średnia cukinia
- 1 mała żółta papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy płatki owsiane z otrębami, solą, mąką i ziołami.
2. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami, dodajemy suche składniki oraz pokruszony ser feta, dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.
3. Masę owsianą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Ściągamy papier z wierzchu. Po wyrównaniu boków wycinamy prostokąty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min.
4. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wycinamy ze środka ziarna) oraz pomidory, smażymy do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą.
5. Gotowe krakersy podajemy z warzywnym sosem. Smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska!
*na krakersy
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Melvit Secret Family
- 1/2 szklanki otrębów owsianych lub pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki oleju, najlepiej lnianego
- 2 jajka
- 100g fety
*na sos warzywny
- 3 średnie pomidory
- 1 średnia cukinia
- 1 mała żółta papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy płatki owsiane z otrębami, solą, mąką i ziołami.
2. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami, dodajemy suche składniki oraz pokruszony ser feta, dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.
3. Masę owsianą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Ściągamy papier z wierzchu. Po wyrównaniu boków wycinamy prostokąty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min.
4. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wycinamy ze środka ziarna) oraz pomidory, smażymy do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą.
5. Gotowe krakersy podajemy z warzywnym sosem. Smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
świetna, domowa przekąska!
Prześlij komentarz