wtorek, 12 maja 2015
Polędwica w cieście
Składniki:
- 100g surowego wędzonego boczku
- 4 kromki chleba tostowego
- ok. 80g orzechów włoskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 duża polędwica wieprzowa
- ok. 4 łyżki bulionu
- 3-4 liście sałaty rzymskiej lub lodowej
- sól i pieprz
- 1 op. ciasta francuskiego
- masło do smażenia
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle, aż będzie rumiany.
2. Z chleba odkrawamy skórkę, miękki środek kroimy w kostkę, którą skrapiamy bulionem.
3. Orzechy siekamy, mieszamy z parmezanem, boczkiem, chlebem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Polędwicę myjemy, osuszamy i nacinamy, tak by powstał płat. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy, następnie oprószamy solą i pieprzem. Na płat mięsa nakładamy farsz chlebowo-orzechowy i ciasno zawijamy roladę. Później mięso owijamy w liście sałaty.
5. Ciasto francuskie rozwijamy, odcinamy 3-4 wąskie paski (posłużą nam do dekoracji). Na płacie ciasta układamy roladę i ciasno zawijamy, dokładnie dociskając brzegi, aby się skleiły. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dekorujemy wcześniej wyciętymi paskami ciasta, na samym końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 5 min. w 200 stopniach, następnie ok. 40 min. w 180.
6. Gotową roladę kroimy w grube plastry, podajmy z ulubionymi dodatkami.
- 100g surowego wędzonego boczku
- 4 kromki chleba tostowego
- ok. 80g orzechów włoskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 duża polędwica wieprzowa
- ok. 4 łyżki bulionu
- 3-4 liście sałaty rzymskiej lub lodowej
- sól i pieprz
- 1 op. ciasta francuskiego
- masło do smażenia
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle, aż będzie rumiany.
2. Z chleba odkrawamy skórkę, miękki środek kroimy w kostkę, którą skrapiamy bulionem.
3. Orzechy siekamy, mieszamy z parmezanem, boczkiem, chlebem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Polędwicę myjemy, osuszamy i nacinamy, tak by powstał płat. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy, następnie oprószamy solą i pieprzem. Na płat mięsa nakładamy farsz chlebowo-orzechowy i ciasno zawijamy roladę. Później mięso owijamy w liście sałaty.
5. Ciasto francuskie rozwijamy, odcinamy 3-4 wąskie paski (posłużą nam do dekoracji). Na płacie ciasta układamy roladę i ciasno zawijamy, dokładnie dociskając brzegi, aby się skleiły. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dekorujemy wcześniej wyciętymi paskami ciasta, na samym końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 5 min. w 200 stopniach, następnie ok. 40 min. w 180.
6. Gotową roladę kroimy w grube plastry, podajmy z ulubionymi dodatkami.
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz