czwartek, 30 kwietnia 2015
Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- ok. 100g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 200g ryżu do risotto
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- ok. 1/2 litra bulionu
- 3 łyżki startego parmezanu+do posypania
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy ryż, chwilę smażymy, porcjami wlewamy bulion do momentu całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości ryżu.
2. Pod koniec dodajemy umyty i pokrojony szpinak oraz małe kawałki pomidorów, chwile gotujemy.
3. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Risotto zestawiamy z palnika, mieszamy z pozostałym masłem i parmezanem.
4. Wykładamy na talerze, można posypać startym parmezanem.
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- ok. 100g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 200g ryżu do risotto
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- ok. 1/2 litra bulionu
- 3 łyżki startego parmezanu+do posypania
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy ryż, chwilę smażymy, porcjami wlewamy bulion do momentu całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości ryżu.
2. Pod koniec dodajemy umyty i pokrojony szpinak oraz małe kawałki pomidorów, chwile gotujemy.
3. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Risotto zestawiamy z palnika, mieszamy z pozostałym masłem i parmezanem.
4. Wykładamy na talerze, można posypać startym parmezanem.
Etykiety:
Ryż
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Uwielbiam risotto, muszę spróbować tej wersji :-)
Przepyszne risotto, uwielbiam suszone pomidory i szpinak.
Prześlij komentarz