poniedziałek, 16 marca 2015
Zupa z kaszą jęczmienną i klopsikami
Składniki:
- 500g pieczarek
- 100g kaszy jęczmiennej
- 500ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży por
- olej do smażenia
- 200ml wina wytrawnego
- ok. 2 litry bulionu
- sól i pieprz
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- suszona bazylia, oregano
- kilka łyżek bułki tartej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Por kroimy w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczamy i również kroimy w plasterki. W garnku na oleju podsmażamy posiekany czosnek, por, następnie dodajemy pieczarki. Po kilku minutach wlewamy wino, gdy wyparuje zalewamy bulionem, passatą, wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Mięso mieszamy z jajkiem i taką ilością bułki tartej, by uformować klopsiki (nie przesadzamy, aby nie były zbyt twarde), przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. W dłoni formujemy małe klopsiki, które smażymy na rumiano. Gotowe przekładamy do zupy i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Można posypać natką pietruszki.
Inspiracja: cookingforemily
- 500g pieczarek
- 100g kaszy jęczmiennej
- 500ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży por
- olej do smażenia
- 200ml wina wytrawnego
- ok. 2 litry bulionu
- sól i pieprz
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- suszona bazylia, oregano
- kilka łyżek bułki tartej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Por kroimy w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczamy i również kroimy w plasterki. W garnku na oleju podsmażamy posiekany czosnek, por, następnie dodajemy pieczarki. Po kilku minutach wlewamy wino, gdy wyparuje zalewamy bulionem, passatą, wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Mięso mieszamy z jajkiem i taką ilością bułki tartej, by uformować klopsiki (nie przesadzamy, aby nie były zbyt twarde), przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. W dłoni formujemy małe klopsiki, które smażymy na rumiano. Gotowe przekładamy do zupy i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Można posypać natką pietruszki.
Inspiracja: cookingforemily
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Lubię takie pożywne zupy - mogą zastąpić cały obiad.
Prześlij komentarz