sobota, 14 marca 2015
Tort bezowy Pina Colada
Składniki:
*na bezę
- 300ml białek
- 440g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*na mus ananasowy
- 1 ananas
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
*na krem kokosowy
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 500g serca mascarpone
- 200ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki białego cukru
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Na samym końcu delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 22 cm. Ubite białka wykładamy na okręgi, wyrównujemy (jeden blat można uformować fantazyjnie, by utworzył ozdobny wierzch). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, na ok. 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godziny.
3. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę. 1/3 ananasa odkładamy, pozostały wrzucamy do garnka i miksujemy z brązowym cukrem, likierem, sokiem z cytryny. Mus gotujemy ok. 15 min., aż lekko zgęstnieje, na końcu mieszamy z wiórkami kokosowymi, studzimy.
4. Mleczko kokosowe z cukrem i likierem gotujemy 30 min., aż mleko zredukuje się do 1/3 objętości (od czasu do czasu mieszamy). Gorące mleczko miksujemy z mascarpone, aż powstanie gęsty krem, wstawiamy na kilka minut do lodówki.
5. Jeden blat kładziemy na paterę, smarujemy go musem ananasowym, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy odłożonym ananasem i wiórkami kokosowymi, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
*na bezę
- 300ml białek
- 440g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*na mus ananasowy
- 1 ananas
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
*na krem kokosowy
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 500g serca mascarpone
- 200ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki białego cukru
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Na samym końcu delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 22 cm. Ubite białka wykładamy na okręgi, wyrównujemy (jeden blat można uformować fantazyjnie, by utworzył ozdobny wierzch). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, na ok. 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godziny.
3. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę. 1/3 ananasa odkładamy, pozostały wrzucamy do garnka i miksujemy z brązowym cukrem, likierem, sokiem z cytryny. Mus gotujemy ok. 15 min., aż lekko zgęstnieje, na końcu mieszamy z wiórkami kokosowymi, studzimy.
4. Mleczko kokosowe z cukrem i likierem gotujemy 30 min., aż mleko zredukuje się do 1/3 objętości (od czasu do czasu mieszamy). Gorące mleczko miksujemy z mascarpone, aż powstanie gęsty krem, wstawiamy na kilka minut do lodówki.
5. Jeden blat kładziemy na paterę, smarujemy go musem ananasowym, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy odłożonym ananasem i wiórkami kokosowymi, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Uwielbiam torty bezowe!
Pina-colada?
Poprosze!
:)
Wszystko co bezowe uwielbiam! Bezy są super
Prześlij komentarz