piątek, 6 marca 2015
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą
Składniki:
*na ciasto
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżka oleju
*na bezę
- 4 białka
- 170g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka kakao
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 300ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
*dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 50ml soku z porzeczki
- 50ml wody
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem, tak by powstała puszysta masa. Następnie dodajemy olej oraz mąkę z kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka). Studzimy, zdejmujemy papier.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Później dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i kakao, delikatnie mieszamy. Masę z białek wylewamy do takiej samej formy, w której piekliśmy ciasto, również wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20 min., w 160 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temp. do 90 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
3. Do miski wkładamy mascarponę, śmietanę, cukier puder i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
4. Do blaszki wkładamy upieczone ciasto, nasączamy go sokiem z porzeczki wymieszanym z wodą, smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę śmietanową. Na wierzch delikatnie kładziemy bezę. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Inspiracja: mojagaleriasmaku
*na ciasto
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżka oleju
*na bezę
- 4 białka
- 170g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka kakao
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 300ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
*dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 50ml soku z porzeczki
- 50ml wody
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem, tak by powstała puszysta masa. Następnie dodajemy olej oraz mąkę z kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka). Studzimy, zdejmujemy papier.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Później dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i kakao, delikatnie mieszamy. Masę z białek wylewamy do takiej samej formy, w której piekliśmy ciasto, również wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20 min., w 160 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temp. do 90 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
3. Do miski wkładamy mascarponę, śmietanę, cukier puder i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
4. Do blaszki wkładamy upieczone ciasto, nasączamy go sokiem z porzeczki wymieszanym z wodą, smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę śmietanową. Na wierzch delikatnie kładziemy bezę. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Inspiracja: mojagaleriasmaku
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Wygląda pysznie, muszę je zrobić :)
Jest pyszne, ulubione ciasto mojego Męża ����
Prześlij komentarz