poniedziałek, 2 lutego 2015
Chleb czekoladowy
Składniki:
- 450g mąki pszennej
- 25g kakao
- 1 op. suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 25g brązowego cukru
- ok. 300ml letniej wody
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao, cukrem, solą i drożdżami, następnie dodajemy olej i wodę, zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnicę, chwilę zagniatamy, formujemy bochenek i wkładamy do średniej keksówki wysmarowanej masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
3. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy chleb i pieczemy ok. 30 min., studzimy na kratce. Najlepiej smakuje posmarowany miodem.
- 450g mąki pszennej
- 25g kakao
- 1 op. suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 25g brązowego cukru
- ok. 300ml letniej wody
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao, cukrem, solą i drożdżami, następnie dodajemy olej i wodę, zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnicę, chwilę zagniatamy, formujemy bochenek i wkładamy do średniej keksówki wysmarowanej masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
3. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy chleb i pieczemy ok. 30 min., studzimy na kratce. Najlepiej smakuje posmarowany miodem.
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Świetny chlebek, bardzo ładny ma kolor :)
Prześlij komentarz