wtorek, 27 stycznia 2015
Pączki z piekarnika
Składniki:
*na ciasto
- 50g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170g masła
*dodatkowo
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder
- skórka kandyzowana
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn mieszając letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, stopniowo dodając jajka. Wyrabiamy przez 5 min. ręką, następnie łączymy z miękkim masłem, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (minimalnie można podsypać mąką). Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki, przez chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, w dłoniach lekko spłaszczamy, na środek kładziemy po łyżeczce powideł i zlepiamy boki tak by środek nie wypłynął i by uzyskać kulkę. Pączki układamy łączeniem do dołu w papilotki lub na zwykły papier do pieczenia. Pozostawiamy na 15 min, by lekko urosły, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
4. Pączki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., aż się ładnie zrumienią. Gotowe studzimy, smarujemy lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Inspiracja:kwestiasmaku
*na ciasto
- 50g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170g masła
*dodatkowo
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder
- skórka kandyzowana
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn mieszając letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, stopniowo dodając jajka. Wyrabiamy przez 5 min. ręką, następnie łączymy z miękkim masłem, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (minimalnie można podsypać mąką). Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki, przez chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, w dłoniach lekko spłaszczamy, na środek kładziemy po łyżeczce powideł i zlepiamy boki tak by środek nie wypłynął i by uzyskać kulkę. Pączki układamy łączeniem do dołu w papilotki lub na zwykły papier do pieczenia. Pozostawiamy na 15 min, by lekko urosły, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
4. Pączki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., aż się ładnie zrumienią. Gotowe studzimy, smarujemy lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Inspiracja:kwestiasmaku
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Piękne :)
muszę je w końcu zrobić, bo obiecuję sobie to co roku ;)
pysznie wyglądają:)
wyglądają cudnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej:)
Prześlij komentarz