sobota, 6 grudnia 2014
Pierniki dyniowe
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 150g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka pure z dyni***
*dodatkowo
- cukier puder
- śmietana kremówka
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy pure z dyni i jajko. Następnie łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy (jeśli ciasto mocno się lepi, można dodać odrobinę mąki).
2. Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 min. Gotowe studzimy na kratce. Następnie dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany, posypujemy kolorowymi ozdóbkami.
***Dynie na pure obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Inspiracja: ile-smaku
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 150g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka pure z dyni***
*dodatkowo
- cukier puder
- śmietana kremówka
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy pure z dyni i jajko. Następnie łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy (jeśli ciasto mocno się lepi, można dodać odrobinę mąki).
2. Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 min. Gotowe studzimy na kratce. Następnie dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany, posypujemy kolorowymi ozdóbkami.
***Dynie na pure obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Inspiracja: ile-smaku
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
dyniowe biorę w ciemno! :)
ale fajny pomysł na pierniki:)
Prześlij komentarz