niedziela, 14 grudnia 2014
Ciasto kokosowo-ananasowe
Składniki:
*na biszkopt
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
*na warstwę kokosową
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 150g wiórek kokosowych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*na masę ananasową
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 180g masła
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 puszka ananasa w kawałkach
*dodatkowo
- sok ananasowy do nasączenia biszkoptu
- wiórki kokosowe do dekoracji
- 3/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- kilka łyżek śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodając cukier, następnie miksujemy z żółtkami. Na końcu delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż się zezłoci, gotowe studzimy.
2. Białka na warstwę kokosową ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu mieszamy z wiórkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do takiej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia jak wyżej i pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach, aż się zrumieni. Gotową studzimy.
3. W jednej szklance mleka mieszamy budyń, mąkę, żółtka i cukier, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek (uważać by nie przypalić). Gotową masę studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Gdy krem będzie gładki 3/4 mieszamy z odsączonymi ananasami, pozostałą część pozostawiamy bez owoców.
4. W formie układamy biszkopt pozbawiony papieru, skrapiamy go dość obficie sokiem ananasowym, wykładamy krem z ananasami, na to kładziemy warstwę kokosową bez papieru. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach śmietany oraz posypując wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
*na biszkopt
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
*na warstwę kokosową
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 150g wiórek kokosowych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*na masę ananasową
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 180g masła
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 puszka ananasa w kawałkach
*dodatkowo
- sok ananasowy do nasączenia biszkoptu
- wiórki kokosowe do dekoracji
- 3/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- kilka łyżek śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodając cukier, następnie miksujemy z żółtkami. Na końcu delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż się zezłoci, gotowe studzimy.
2. Białka na warstwę kokosową ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu mieszamy z wiórkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do takiej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia jak wyżej i pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach, aż się zrumieni. Gotową studzimy.
3. W jednej szklance mleka mieszamy budyń, mąkę, żółtka i cukier, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek (uważać by nie przypalić). Gotową masę studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Gdy krem będzie gładki 3/4 mieszamy z odsączonymi ananasami, pozostałą część pozostawiamy bez owoców.
4. W formie układamy biszkopt pozbawiony papieru, skrapiamy go dość obficie sokiem ananasowym, wykładamy krem z ananasami, na to kładziemy warstwę kokosową bez papieru. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach śmietany oraz posypując wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
wygląda cudownie :)
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Wygląda bardzo smakowicie! :)
Uwielbiam połączenie 'Pina colada'.!
A gdzie jajka w biszkopcie? W opisie wykonania są natomiast w spisie nie ma więc nie wiem ile ich potrzeba.A przepis ciekawy mi chciałabym piec.
Takie egzotyczne :) Cudne :)
Faktycznie, ilość jajek już jest dopisana :)
Dziekuję za dopisanie ilości jajek.
Prześlij komentarz