czwartek, 13 listopada 2014
Pomidorowa rolada
Składniki:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 50g startego żółtego sera
- 50g mąki ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 opakowania serka kremowego pomidory i bazylia Apetina
Sposób przygotowania:
1. Żółtka miksujemy, stopniowo dolewając gorącej wody, powinna powstać puszysta masa. Następnie dodajemy koncentrat, słodką paprykę, żółty ser, ole,j miksujemy.
2. Do masy wsypujemy przesianą mieszankę mąki ziemniaczanej, pszennej i proszku do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.
3. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą pomidorową. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 22x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 10 min. Gotowe wyjmujemy z blachy i studzimy (ciasto jest elastyczne, więc nie trzeba zawijać w ręcznik).
4. Wystudzone ciasto smarujemy serkami, delikatnie zawijamy roladę. Na końcu owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry.
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 50g startego żółtego sera
- 50g mąki ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 opakowania serka kremowego pomidory i bazylia Apetina
Sposób przygotowania:
1. Żółtka miksujemy, stopniowo dolewając gorącej wody, powinna powstać puszysta masa. Następnie dodajemy koncentrat, słodką paprykę, żółty ser, ole,j miksujemy.
2. Do masy wsypujemy przesianą mieszankę mąki ziemniaczanej, pszennej i proszku do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.
3. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą pomidorową. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 22x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 10 min. Gotowe wyjmujemy z blachy i studzimy (ciasto jest elastyczne, więc nie trzeba zawijać w ręcznik).
4. Wystudzone ciasto smarujemy serkami, delikatnie zawijamy roladę. Na końcu owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry.
Etykiety:
Przekąski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
świetnie wygląda:)
Trzy razy robiłam i mi opada , co robie zle , ratunku :-(
Prześlij komentarz